19 Ocak 2014 Pazar

Biyobozunur Poşet Nasıl Üretilir?

Her gün marketlerde, pazarlarda kullandığımız poşetler polietilen (PE) malzemesinden üretilmektedirler. Polietilen malzemesi istenilen esneklik ve sertlik derecesine göre alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) ve yüksek yoğunluklu polietilen (YYPE) olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki malzeme de plastik hammaddelerin işlenebilmesinde kullanılan aynı makinalarda farklı sıcaklık ve döngü zamanlarında basılmaktadır. Bu malzemelerin kalıplama yöntemi olarak ekztrüzyon kalıplama adı verilen yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemle çekilen filmler istenilen boyutlarda poşet olarak kesilerek kullanıma hazır hale getirilirler.

Biyobozunur poşetler için de aynı işleme şekli mevcuttur. Fakat kullanılan malzemeler daha farklı olduğundan dolayı, daha farklı sıcaklık koşulları ve zamanların kullanılması gerekir. Biyobozunur poşetler PLA, PHA ve ya nişasta bazlı polimerler kullanılarak üretilmektedirler. Bu malzemeler sıcaklığa daha hassas olduğundan dolayı, işlenme sıcaklıkları da PE'ye göre 20-30 derece daha aşağıdadır. Ek olarak PLA'nın saf halinin kristalleşme özelliğinden dolayı malzeme daha uzun süre soğutma işlemine maruz bırakılmaktadır. Bu sebeple bu malzemeler saf halde kullanılmalarının yerine çeşitli katkılarla daha kolay koşullarda işlenebilir hale getirilmiştir.

Birçok firma da PLA, PHA gibi malzemeleri polyesterler ile kampaund hale getirerek, biyobozunur ve kompostlanabilir poşetler için uygun hammaddeler tedarik etmektedir.

11 Ocak 2014 Cumartesi

Biyobozunur Poşet Nedir?

Biyobozunur Poşetler, biyobozunur özellikte polimer hammaddesinden üretilmiş poşet çeşitleridir. İçerdikleri hammadde sayesinde doğada bulunan mikroorganizmalar tarafından besin olarak tüketilirler ve ortaya karbondioksit ve su gibi kimyasallar ortaya çıkmaktadır. Konvansiyonel plastiklerden üretilmiş poşetlerden farklı olarak sadece polimer zincirleri daha küçük fragmentlere parçalanmaz, tamamen yok olurlar. Bu sayede doğada herhangi bir kalıntıya sebebiyet vermezler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 2012 yılında önemli bir açıklama gelmişti. Bu açıklamaya göre artık konvansiyonel plastik poşetler yerine doğada kendiliğinden yok olabilen biyobozunur poşetlerin kullanılmasının teşvik edileceği belirtilmişti.

Birçok market zincirinde günümüzde doğada çözünür poşet kullanıldığı iddia edilmiştir. Malesef bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Genelde oxobozunur katkıların, polietilen polimerine belli oranlarda eklenerek işlenmesi yoluyla üretilen bu poşetler, güneş ışığı ve nem gibi koşullara maruz kalma şartıyla sadece daha küçük polimer zincirlerine ayrılmaktadırlar. Her ne kadar bu polimer zincirleri gözle görülmez hale gelseler de biyobozundukları anlamına gelmemektedir.

Gerçek Biyobozunur Poşetler Hangileri?

Bir poşetin gerçekten biyobozunmasını sağlayacak olan faktör, o poşetin yapıldığı polimer malzemesidir. Günümüzde biyobozunur poşetlerde en çok kullanılmakta olan polimerler nişasta bazlı ve Polilaktik asit (PLA) bazlı polimerlerdir. Bu malzemeler kullanılarak işlenip üretilen ürünler hem biyobozunur, hem de kompostlanabilir özellikte olacaktır.