24 Ekim 2017 Salı

Fransa, İtalya ve İspanya'da Biyobozunur Poşetler Destekleniyor

En son 2019 yılı itibariyle Türkiye'de 50 mikron altındaki hafif poşetlerin parayla satılacağına dair ambalaj atıkları yönetmeliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte biyobozunur poşetlere dair bir düzenleme olacak mı sorusu da gündeme gelmişti. Henüz 2018 yılında devreye girecek olan bu yönetmeliğin son halini tam olarak bilmiyoruz. Ama bu yönetmeliğin Avrupa Parlamentosu'nun 2015 yılında aldığı karar gereği, üye ülkelerin kişi başına plastik poşet kullanımını azaltmak yönünde ülkelerin düzenlemeler yapması gerektiği sonucunda ortaya çıktığını biliyoruz. Bu bağlamda bazı ülkeler de tercihlerini biyobozunur poşetlerin yaygınlaştırılması yönünde kullanıyor. Marketlerde poşetlerin paralı satılıyor olması da normal poşetlere göre daha pahalı maliyette olan biyobozunur poşetlerin daha ekonomik bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlıyor.

Avrupa'da market poşetleri paralı olurken biyobozunur poşetler teşvik ediliyor

Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında 2018 yılından itibaren, Fransa, İtalya ve Fransa marketlerinde yeni bir dönüşüm söz konusu olacak. Bu ülkelerden İtalya ve Fransa uzun zamandır biyobozunur poşetlerin teşvikini sağlayan yasaları devreye sokmuştu. İtalya'da 2011 yılından itibaren market kasalarında verilen poşetlerin hem parayla satılması hem de biyobozunur olması gerekiyor. Biyobozunurluk standardı olarak da EN13432 endüstriyel kompostlama şartlarını yerine getiren ürünlerin piyasada bulunabileceği belirtiliyor.

İtalya'da 2018 yılı itibariyle uygulanacak olan değişiklikle birlikte, 50 mikron ile 15 mikron arasında kalan hafif plastik poşetlerin yanında, market içlerinde sebze ve meyve reyonlarında bulunan ve gıdayla direk temas eden 15 mikron altındaki çok hafif poşetlerin de artık biyobozunur olması istenecek. Bu da hali hazırda Avrupa'nın en büyük biyobozunur hammadde pazarı olan İtalya'nın en az %60-70 oranında daha büyüyecek olması ve önemli bir pazar olacağı anlamına geliyor.

Fransa'daki durum ise İtalya'dakine biraz benziyor. Hali hazırda 2017 yılından itibaren 50 mikron altındaki poşetlerde %30 biyobazlı içerik ve EN13432 standardına göre HOME COMPOST özelliği isteniyor. Home compost olarak geçen yani arka bahçenizdeki kompostlama kabinlerinde daha ılıman koşullarda gübre haline gelebilen özellikte olan bu ürünler ancak piyasada bulunabiliyor. Bu durum da tabi Fransa'nın diğer Avrupa biyobozunur poşetlerinden biraz ayrılmasını ve daha pahalı ürünler kullanmasına sebep oluyor. Fransa'da gerçekleşen değişiklik ile artık piyasada bulunan ürünlerin %40 biyobazlı içeriğe sahip olması isteniyor. Fransa'nın bu oranı 2025 yılına kadar %60'a kadar çıkarmayı hedeflediğini de belirtmemiz gerek.

İspanya'da ise durum biraz daha farklı diyebiliriz. İspanya'da 2018 yılı itibariyle hali hazırda bazı marketlerde uygulanan, poşetlerin parayla satılması kanunen genele yayılacak. Yani artık bütün marketler poşetleri ancak parayla satabilecek. İspanya'da Fransa ve İtalya'dan farklı olarak 15 miron altında olan ve direk gıdayla temas eden sebze, meyve, balık ve peynir gibi reyonlardaki plastik poşetlerin parayla satılması ve ya biyobozunur olması henüz gerekmiyor.

İspanya kanunu diğer ülkelerden biraz daha demokratik bir yönetmelik oluşturmuş. Buna göre örneğin Fransa ve İtalya'da tamamen yasaklı olan oxo-bozunur katkılar 50 mikron üstü torbalarda kullanılabilecek ama en az 30 centten satıldığı için kullanımları çok da cazip değil. 50 mikron altındaki torbalarda ise kullanılamayacaklar. Benzer şekilde biyobozunur poşetleri daha cazip hale getirmek için ise eğer marketler bir poşeti en az 15 sente satabilecek ise, kompost özelliğinde olan poşeti en az 10 sente satabilecek.

Görebileceğiniz gibi Avrupa ülkeleri özellikle hafif plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına yönelik tedbirleri farklı şekillerde uyguluyor. Bu uygulamaları yaparken de biyobozunur poşetlerin kullanımının teşvik edilmesi ve petrole bağımlılığın azaltılmasına yönelik bazı adımları da birlikte atmış oluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder