10 Ağustos 2017 Perşembe

2019 Yılından İtibaren Plastik Poşetler Paralı Oluyor

Türkiye de çevre atık problemlerini yaratma konusunda en başta gelen öğelerden olan hafif plastik poşetlerin kullanımını azaltmak adına yeni düzenlemeler yapıyor. Bu kapsamda yayınlanan ambalaj atıklarıyla ilgili yeni yönetmelik 1 Ocak 2018 itibariyle devreye girecek.

Yönetmelik kapsamında dikkat çeken en önemli hususlardan biri de hafif plastik poşet olarak ifade edilen 50 mikrondan ince olan poşetlerin artık marketlerde bedava olarak dağıtılamayacağına dair madde. Bu maddenin ise 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle devreye gireceği belirtiliyor. Plastik poşetler artık kasalarda sadece parayla satın alınabilecek.  Bu sayede gereksiz plastik poşet kullanımın önüne geçilerek, kullanım sayısının da azaltılması düşünülüyor.

Benzer kanunlar şu an Amerika'da çeşitli eyaletlerde, İtalya'da ve Fransa'da da uygulanıyor. Türkiye de Avrupa birliği uyumu çerçevesinde yönetmeliğinde bu yönde bir değişikliğe gidiyor.

Plastik poşetlerin marketlerde paralı olarak satılmasıyla birlikte, biyobozunur poşetlerin kullanımı da teşvik edilebilir. Konvansiyonel plastik poşetlere göre daha pahalı olması sebebiyle henüz Türkiye pazarında yer bulamayan EN13432 standardına göre biyobozunma kriterlerini sağlayan ve endüstriyel tesislerde kompost haline gelebilen poşetler bu yönetmelik sayesinde artık marketlerde kendilerine daha sıkça yer bulabilir ve bu sayede de hem poşet tüketimi azaltılırken hem de doğru poşetlerin kullanımı konusunda bir gelişme sağlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder